Tüketicilere Müjdeli Haber Hesap İşletim Ücretleri Geri Alınabilecek

Danıştay 15. Dairesinin oy birliği ile iptaline karar verdiği 06/02/2018 tarihli karar ile hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında hesap işletim ücreti tahakkuk ettirilmesine ilişkin düzenlemenin 6502 sayılı Kanuna aykırılık teşkil etmesi nedeniyle hesap işletim ücreti alınmasının yasal olmadığına karar verildi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, tüketicilerden alınabilecek hesap işletim ücretine ilişkin olarak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 3 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenleme yapıldığı belirtildi.

Bu karar ile birlikte bankaların yasal olmadığı halde tüketicilerden kestikleri hesap işletim ücretleri için iade talepleri yapılabilecek. Tüketicilerin hesap işletim ücretlerinin iadesi için izlemesi gereken yol ise şöyle ;

Tüketicilerin öncelikle kullandıkları ilgili bankalardan kendileri veyahut vekilleri vasıtasıyla hesap işletim ücretlerinin belirlenmesini ve iadesi talebinde bulunabilirler.

Bu taleplerine rağmen olumlu sonuç alınamaması durumunda ise bankalardan detaylı dökümler (dekont- hesap işletim özetleri vb) talep edilmeli ve bankaların çekmiş olduğu hesap işletim ücretleri belirlenmelidir. Bankalardan temin edilen dekontlar ile birlikte haksız çekilen hesap işletim ücretlerinin bedelleri bulunmalıdır.

Resmi gazetede belirtildiği üzere; 

Mal veya hizmet bedeli 4570 TL altında olan tüketici şikayetleri içinse İlçe Kaymakamlığı bünyesinde kurulan İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurulu yapılabilir. 

İl Tüketici Hakem Heyetine mal veya hizmet bedeli 4570 ile 6860 TL  arası olan tüketici başvuruları yapılabilmektedir.

Mal ve hizmet bedeli 6860 TL ve üzeri tüketici başvuruları, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesine(tüketici mahkemesi sıfatıyla) yapılabilir. tüketici mahkemesi olan yerlerde ise tüketici mahkemesinde dava açılması gerekmektedir.

Dolandırıcılar ise bu kararın duyulması ile birlikte harekete geçerek banka adı altında sms yolu ile mesajlar atmaya başlamış bulunmaktadır. Dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır. Hesap işletim ücretlerinin iadesi amaçlı işlemlerin avukatlar vasıtasıyla takip edilmesi tüketicilerin güvenliği açısından önemlidir. Dolandırıcılar tarafından sms, kimlik bilgisi tarzı mesajlar alıyorsanız konuyu Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile paylaşmalısınız. 

Yol Tarifi